Pravé chodské koláče Ládi Hrušky

Pokud přemýšlíte jakou dobrotu si uděláte ke kávičce, pak pro vás máme inspiraci z 13. dílu Vychytávek Ládi Hrušky. Pani Alena v něm ukázala starý, osvědčený recept z babiččiny kuchařky.

Pravé chodské koláče Ládi Hrušky
Suroviny: 

Těsto:
6 dkg droždí,
1/8 l mléka,
12,5 dkg krupicového cukru,
vanilkový cukr,
15 dkg másla,
3 žloutky,
citronová kůra,
litr mouky (cca 600 g),
půl lžičky až lžička soli,
sádlo
Náplně:
povidla,
4 kostky tvarohu,
2 vajíčka,
vanilkový cukr,
rum,
mléko,
mák

Postup přípravy receptu: 

Začneme tím, že uděláme kvásek. Do nahřátého mléka rozdrobíme jeden a půl kostičky droždí, špetku cukru a hladkou mouku. Než nám vzejde kvásek oddělíme u vajíček žloutky od bílků. V míse k žloutkům přidáme máslo, vanilkový a krupicový cukr. Obsah mísy utřeme do pěny. Pak přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, kousek sádla. Nakonec přidáme kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem, na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvoříme čtyři bochánky, které necháme ještě asi 10 minut vykynout na pomaštěném pečicím papíru. Bochánky pak rozválíme prstama nebo válečkem na tenké placky a ozdobíme.
Koláče si můžete ozdobit dle vlastní představivosti pomocí pytlíku, jemuž se ustřihne roh a naplní se směsí na zdobení. První náplň může být například tvarohová. Vytvoříme ji ze 4 kostek tvarohu, 2 vajíček a vanilkového cukru, rumu a trošky mléka. Jako další náplně můžete použít povidla a mák. Pro vizuální dokonalost můžeme koláče posypat praženými mandlemi a rozinkami naloženými v rumu.
Pečeme v troubě celkem 20 minut. 10 min pečeme na 150 °C, dalších 10 min pečeme na 120 °C,

Jak se Vám recept libí? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem anebo na Facebook stránce - Vychytávky a recepty Ládi Hrušky. Stejně tak pokud jste recept vyzkoušeli a možná trošku upravili podle svého - pochlubte se zkušenostmi a fotkami tady nebo v komentářích na FB stránce.

Co všechno můžete vidět a zažít bez vstupného hledejte na vstupzdarma.cz